BRITTEN STEMMEN MASSAAL VÓÓR GREXIT

BRITTEN STEMMEN MASSAAL VÓÓR GREXIT

Zij eruit of wij eruit

 

De Britten hebben afgelopen donderdag in een referendum massaal vóór een vertrek van Griekenland uit de EU gestemd. Nooit eerder was de eensgezindheid onder de Britten zó groot. De Britten spreken van een historische dag voor de Grieken. “In 1864 stond Engeland de Ionische eilanden met o.a. Korfoe af aan Griekenland, het is nu tijd Griekenland af te staan”, aldus oud Burgemeester van Londen Boris Johnson.

 

“We zijn klaar met de vluchtelingenstroom naar Europa. Het wordt tijd dat Europa naar de vluchtelingen komt. Griekenland uit de EU en naar de vluchtelingen is daarbij een logische, goede eerste stap”, beaamt Nigel Farage van het eurosceptische UKIP. Turkije heeft verrast gereageerd op het nieuws, maar ziet nieuwe mogelijkheden voor een intensievere samenwerking met Griekenland. “We delen de passie voor de opvang van vluchtelingen en juist daar vallen nog grote synergievoordelen te behalen voor beide landen”, aldus de Turkse premier Yildirim.

 

In een eerste reactie heeft de Griekse regering laten weten teleurgesteld te zijn over hun vertrek uit de EU, maar de uitslag van het Britse referendum zullen respecteren. “We waren liever in de EU gebleven, maar de Britten hebben een rijke historie in het bepalen wat goed is voor henzelf en voor anderen. Wie zijn wij om nu aan hun kundigheid op dat gebied te twijfelen?”, laat de voorzitter van de Griekse regering per fax weten.

 

Of Griekenland geografisch binnen Europees grondgebied gelegen mag blijven valt overigens nog te bezien en ligt, als het aan de Britten ligt,  in Zweedse handen. De Britten hebben aangegeven daarvoor op zeer korte termijn een referendum in Zweden uit te schrijven.

Leave a Reply