STEMLOKALEN VIEREN HOOGSTE OPKOMST IN JAREN

STEMLOKALEN VIEREN HOOGSTE OPKOMST IN JAREN

 

“De opkomst in onze stemlokalen is in jaren niet zo hoog geweest”, aldus Hans van Someren (64), eigenaar en uitbater van de kleine 10.000 stemlokalen die ons land rijk is. “Buiten dit soort piekmomenten zien we de laatste eeuw vooral bijzonder lage bezoekersaantallen. Zeker op woensdagen,” vervolgt Van Someren zijn verhaal. “Maar dit soort dagen zijn wel waar je het allemaal voor doet en waar we het van moeten hebben.”

 

Van Someren is blij met de plotselinge landelijke aandacht voor zijn stemlokalen, maar geeft toe dat er geen peil te trekken valt op de toeloop van mensen. “Het verloop in bezoekersaantallen is grillig. Afgelopen jaren was het bijzonder rustig in de stemlokalen en net als je denkt ‘komt er nog iemand?’ komen ze met miljoenen,” aldus de vermaarde uitbater.

 

Bij veel stemlokalen zat de stemming er vandaag vanaf de ochtend al goed in. “Het is een komen en gaan van mensen. Vooral veel kiesgerechtigden stappen onze drempel over, terwijl we die groep normaal gesproken bijna nooit zien in onze stemlokalen,” aldus Van Someren. Wel blijven de meeste bezoekers maar kort. Van Someren legt uit dat de meeste bezoekers echt voor de rust komen en om oud papier in de daarvoor bestemde kliko’s te gooien: “Ze nemen graag een moment voor zichzelf in één van de open pashokjes en gaan dan weer. Dat is een duidelijke trend, maar geen reden voor onrust. “Veel meer is er namelijk ook nog niet te doen bij ons.”

Om de stemming in de stemlokalen te bevorderen zullen alle stemlokalen vanaf 2019 gratis wifi, gokautomaten en stemcomputers hebben.

Grote afwezigen zijn wederom de traditionele doelgroepen van de stemlokalen: kinderen en toeristen. “Het blijft moeilijk deze groepen naar onze stemlokalen te krijgen. Vooral als het buiten mooi weer is,” concludeert Van Someren. Bijkomend probleem is het van oudsher strenge deurbeleid. “Zonder geldig Nederlands legitimatiebewijs kun je beter thuis of in je eigen land blijven.”

 

Over de oorzaak van de plotselinge hoge opkomst tast Van Someren nog in het duister. Van een verband met de Tweede Kamerverkiezingen 2017 is volgens hem geen sprake: “Die verkiezingen zijn maar eens in de vier jaar, terwijl wij gemiddeld elke 48 maanden wel zo’n hoge opkomst hebben.”

Leave a Reply